Ik gooi het roer om!

“Verandering begint bij jezelf”

Absoluut waar. Toch makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je weet dat je iets moet veranderen, waar begin je dan? Daarnaast kunnen veranderingen eng zijn. De naam verandering zegt al genoeg. Het feit dat door een verandering het een en ander aangepast gaat worden en je daardoor af gaat wijken van je gewoonte… Iets met je grenzen uitbreiden en eventueel meer uit je comfortzone komen. Spannend! Maar ik ga het doen. Sterker nog, ik ben al begonnen.

Een tijdje geleden had ik in een bericht geplaatst dat ik het nogal moeilijk vond om mijn tussenjaar vorm te geven. Ineens, na maar liefst 14 jaar school zat ik dan thuis. Geen boeken, geen huiswerk, geen leerwerk, geen toetsen/tentamens, geen medeleerlingen/studenten om je heen. Niks. Gewoon, helemaal niks. In eerste instantie dacht ik. Rust! Eindelijk rust! Geen verplichtingen, geen stress, gewoon doen en laten waar je zin in hebt. Heerlijk zo’n tussenjaar!

Nou, om even iedereen uit deze droom te halen. Na een maand rust, begint dit echt behoorlijk te vervelen. Na twee weken kon ik gelukkig alweer aan het werk voor 20 à 30 uur in de week. Toch begon ik weer na te denken in wat mij nou echt energie geeft. Van alleen werken krijg ik geen energie. Dit komt vooral omdat ik mijn werk niet mega spannend vind. Mijn werk is gewoon een kwestie van lekker doen, wat zo nu en dan ook zeker niet verkeerd is. Daarnaast heb ik natuurlijk zat hobby’s waar ik me uren mee kan vermaken.

Toch wilde ik kijken naar nog wat nieuws en betrapte ik mijzelf er de laatste weken op hoe ontzettend slecht mijn lichamelijke conditie is. Na vijf minuten fietsen ben ik echt al compleet buiten adem. Ook mijn hartslag is in rust regelmatig rond de 100 à 110 hartslagen per minuut en dit is gewoon te veel. Mijn conclusie was dus duidelijk: Ik moet echt weer gaan sporten. Ik kan het niet langer uitstellen. Voor het laatst dat ik namelijk gesport heb is vijf jaar geleden…. Tenzij schoolgym wordt meegeteld😉 . Oh ja, en ik zit nog wel op jongerenyoga (Is dit een sport?). Maar dit doe ik vooral voor de gezelligheid. Mijn broer zei het al veel langer. ‘Je moet echt gaan sporten! Krijg je weer conditie, kun je je hoofd lekker leegmaken en daarnaast ga je er oprecht lekkerder van in je vel zitten.’ Hier wilde ik natuurlijk niks van weten. Ik weet eigenlijk niet waar het precies vandaan komt, maar ik heb echt ondertussen al jaren een hekel aan sporten. Op de basisschool heb ik jarenlang op gym en tennis gezeten. Vooral tennis vond ik heerlijk om te doen. Ik ben hier eigenlijk geheel vanuit het niets mee gestopt. Ik ging naar de middelbare school. En aangezien ik niet wist hoe mij dat af zou gaan, mijn dagen langer werden en ik ook nog met de trein moest reizen waren dat voor mij al genoeg excuses om eigenlijk bijna al mijn verenigingen (dat waren er op dat moment maar liefst vier), stop te zetten. Op de middelbare school kreeg ik in de eerste klas vier uur gym in de week en vanaf dat moment kreeg ik eigenlijk een hekel aan sport.

Toen een vriendin van mij een paar weken geleden graag een proefles Zumba met ons wilde doen, was mijn reactie niet mega enthousiast. Zumba? Dansen? Ik? Ik heb wel ritmegevoel, maar echt dansen… Nee, niet echt een van mijn grootste kwaliteiten. Daarnaast vond ik zoiets ook wel spannend. Sporten in een sportschool op zich vond ik al een behoorlijke stap. Maar een proefles bij een groepsles? Dansen waar vreemde mensen bij zijn die dit natuurlijk (voor mijn gevoel) al jaren doen. Dat zou echt een behoorlijke afgang worden. Met wat extra motivatie van mijn zus (die ook op Zumba zit), heb ik mijzelf toch weten te motiveren. ‘Leuk man, Zumba! Gewoon gaan!’ Eenmaal we bij de sportschool waren zei ik nog als grap: ‘We kunnen nu nog terug!’ ‘Neeeee,, geen smoesjes nou..’ Om het nu kort te houden. Het was echt super leuk. Ik ben om! Ook echt ontzettend goed voor mijn coördinatie (die ook niet al te best is). Ging het perfect? Nee, absoluut niet. Maar ik heb wel goed gelachen en dat is het belangrijkste. Dus, dat is nog een activiteit die ik aan mijn lijstje kan toevoegen.

Daarnaast wilde ik sowieso weer beginnen met fitnessen en dit zit daar gewoon bij in. Samen met een vriendin heb ik hetzelfde trainingsschema waardoor we gezellig samen kunnen gaan sporten. Mijn bedoeling is om maar liefst minimaal drie keer in de week te gaan sporten, naast Zumba en yoga. En ja, dit is best wel veel. Zeker als je al jaren niet meer gesport hebt. Maar ik moet toegeven, mijn motivatie om weer echt fit te worden en op z’n minst weer een fatsoenlijke conditie te krijgen, is groot. Ik heb gisteren voor het eerst gesport en ja, ik ging kapot. Maar dat gevoel na afloop was echt top! Mijn laatste oefening was op de Arc trainer die ik minimaal 15 minuten, maximaal 20 minuten moest volhouden. Ik was na acht minuten al helemaal op. Het is dan ook echt heerlijk als de laatste minuut aanslaat. Toch nadat de eerste 15 minuten om waren, kreeg ik weer nieuwe energie (ik denk vanwege het feit ik mijn doel gehaald had) en ik ging door. Uiteindelijk heb ik alsnog de 20 minuten aangetikt. Uiteindelijk kon ik mijn oefening met een dubbel voldaan gevoel afsluiten.

Op het moment zelf dacht ik echt van: ‘Jils, wat doe je jezelf aan?!’ Maar ik wil dit volhouden. Het feit dat ik gewoon zin heb om te sporten zegt al genoeg. Hoewel ik natuurlijk wel benieuwd ben of ik over een maand nog zo juich…. 😅. Ik kan in ieder geval niet als excuus nu zeggen dat ik er geen tijd voor heb.

Daarnaast keek ik vandaag weer hoeveel tijd ik gemiddeld op mijn telefoon zit en vooral naar de tijd die ik gemiddeld per dag aan Social Media besteed. Ik zeg heel eerlijk, ik schrok best wel van dat aantal. Ik denk niet dat ik verslaafd ben aan Social Media.. Het is meer een automatisme geworden. Zodra ik alweer een lampje zie knipperen op mijn telefoon, een melding krijg of weer ergens in getagd word, of weer een nieuwe snap binnen krijg, MOET ik gewoon kijken. Ik kan zoiets gewoon niet negeren. Ik ben zoooooo snel afgeleid. Zelfs als ik mijn meldingen uitzet scroll ik alweer voor ik het weet door mijn nieuwsoverzicht op Facebook. Puur uit verveling en automatisme. En ik zeg ook heel eerlijk, ook vanwege controle. Ik ben wel iemand die het liefst overal van op de hoogte wil zijn. En aangezien ik behoorlijk wat dingen op Facebook volg, kan ik het nieuwsoverzicht blijven herladen om nieuw ‘nieuws’ te zien. Ik geef ook toe, ik vind het vaak ook gewoon leuk. Gewoon, lekker dom scrollen. Maar toch, mijn Social Media tijdverbruik wil ik omlaag hebben. Ik wil gewoon weten hoe het is als je een tijd afstand neemt van Social Media. Ik ga nog zeker niet al mijn accounts verwijderen, maar ik ga binnenkort wel voor een maand Snapchat, Instagram en Facebook verwijderen (Whatsapp en E-mail hou ik nog wel) van mijn telefoon. Nu kun je denken, je kan dan ook gewoon op je laptop, of via een internetbrowser op Social Media gaan…. Toch denk ik niet dat ik dat zo snel doe. De reden dat ik vooral steeds op Social Media zit is omdat  zodra ik alleen de app al zie ik erdoor afgeleid word en ik mijzelf eigenlijk niet meer kan sturen of ik iets wel of niet meteen open. Als ik een bericht krijg en ik zie dat, kan ik die niet ongeopend laten. En ja, ik geef toe dat dat ook best wel vermoeiend is. Want hoe vaak is iets nou echt heel erg dringend of écht belangrijk? Ik ben ook wel benieuwd of ik na zo’n maand daadwerkelijk iets gemist heb. En zo ja, wat doet dat dan met mij?

Dus, ook deze uitdaging wil ik aangaan en dit ga ik dus doen in maart. Dat houdt ook in dat ik in die maand niks op mijn blog ga plaatsen (deze is namelijk ook weer gekoppeld aan Facebook…). En dit houdt dus ook in dat ik helaas die maand niet op jullie berichtjes kan gaan reageren☹️… Maar dit duurt nog even. Kan ik mij mentaal er even op voorbereiden, haha. Ik denk echt dat ik dit de eerste week best wel moeilijk ga vinden…(misschien een beetje verslaafd?) Maar ik wil het gewoon uitproberen. Ik wil weten wat dit bij mij doet.

 

voor nu is het lekker weekend, mijn wekker gaat morgen pas om 04:40😴 #work

 

Fijne avond!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *